U bent hier: » startpunt website » concerten

Bespelingen en Concerten

Marktbespelingen

De beiaard wordt minstens twee maal per week bespeeld, namelijk op maandag en op vrijdag. De bespeling op maandag werd tot en met 2015 's morgens gegeven; een moment waarop destijds veel boeren naar de stad kwamen om te handelen en elkaar te ontmoeten. In de volksmond werd die Boerendeun genoemd. Toen de klokken in 1777 in de toren werden gehesen, hebben de boeren met hun paarden daaraan meegewerkt. Zij eisten daarvoor een bespeling tijdens de wekelijkse veemarkt op maandagochtend. De veemarkt is er niet meer, maar de Boerendeun wel! Hij is wel verplaatst naar de maandagmiddag van 15.00-16.00 uur, omdat er dan veel meer mensen winkelen en ervan kunnen genieten, dan ís ochtends. De weekmarkt is inmiddels al jaren niet meer op vrijdagavond; de marktbespeling is ook verhuisd naar vrijdagmiddag van 15.00-16.00 uur.

Concerten

Daarnaast zijn er twee concertseries, die worden georganiseerd door de Nijkerkse Klokkenspelvereniging. Op de dinsdagen van mei is de Meideun te beluisteren, van 19.00 - 20.00 uur. Deze herinnert aan vroeger tijden, toen het voorjaar op deze manier werd "ingeluid". Tijdens het schilderen en tuinieren vond men het leuk om wat muzikale afleiding te hebben. Sinds 1983 worden de meibespelingen verzorgd door examenkandidaten van de Nederlandse beiaardopleidingen, vooral de Nederlandse Beiaardschool uit Amersfoort.

Het muzikale hoogtepunt van het jaar is de serie van 10 zomeravond-beiaardconcerten, die elk jaar vanaf de laatste donderdag in juni tot en met de eerste donderdag in september plaats vindt. Gerenommeerde beiaardiers uit binnen- en buitenland laten dan horen wat ze kunnen. De programmaís daarvan worden in een speciaal boekje uitgeven. Ten slotte wordt er op sommige nationale feestdagen en op 1e Paasdag, 1e Kerstdag en oudejaarsavond een bespeling gegeven.
Ook is het mogelijk om voor bijzondere gelegenheden een concert aan te vragen. Hierover kan men contact opnemen met de stadsbeiaardier. Dat geldt ook voor degenen die een bespeling bij de beiaardier willen meemaken!

Programma-overzicht

Meideunen 2017

De concerten zijn van 19.00 - 20.00 uur te beluisteren.

2 mei: Vincent Hensen Programmablad en biografie Opent in een nieuw venster en Persbericht Opent in een nieuw venster

9 mei: Tommy van Doorn: Geen programmablad en biografie ontvangen. Persbericht Opent in een nieuw venster

16 mei: Wilbert Berendsen Programmablad en biografie Opent in een nieuw venster en Persbericht Opent in een nieuw venster

23 mei: Bob van de Linde Programmablad en biografie Opent in een nieuw venster en Persbericht Opent in een nieuw venster

30 mei: David van Amstel Programmablad en biografie Opent in een nieuw venster en Persbericht Opent in een nieuw venster

Tijdens de concerten is de luisterplaats, bij het Tabakhuis, Nieuwstraat 9, geopend. Toegang gratis.

Zomeravondconcerten 2017

1. Donderdag 6 juli - Wilbert Berendse programma en biografie Opent in een nieuw venster en het persbericht Opent in een nieuw venster
2. Donderdag 13 juli - Carlo van Ulft programma en biografie Opent in een nieuw venster en het persbericht Opent in een nieuw venster
3. Donderdag 20 juli - Richard de Waardt programma en biografie Opent in een nieuw venster en het persbericht Opent in een nieuw venster
4. Donderdag 27 juli - Anne Maria Rťvertť (Spanje) programma en biografie Opent in een nieuw venster en het persbericht Opent in een nieuw venster
5. Donderdag 3 augustus - Koen Van Assche (BelgiŽ) programma en biografie Opent in een nieuw venster en het persbericht Opent in een nieuw venster
6 Donderdag 10 augustus - Jan-Geert Heuvelman programma en biografie Opent in een nieuw venster en het persbericht Opent in een nieuw venster
- Donderdag 17 augustus - geen concert (Nacht van Nijkerk)
7. Donderdag 24 augustus - Wim Ruitenbeek programma en biografie Opent in een nieuw venster en het persbericht Opent in een nieuw venster
8. Donderdag 31 augustus - Twan Bearda (BelgiŽ) persbericht Opent in een nieuw venster
9. Donderdag 7 september - Rachel Perfecto (BelgiŽ/USA) en Jakob De Vreese (BelgiŽ) programma en biografie Opent in een nieuw venster en het persbericht Opent in een nieuw venster
10. Donderdag 14 september - Bijzonder Slotconcert: Alisa van Dijk, viool, Freek Bakker, beiaard en Boudewijn Zwart, digitale piano. programma en biografie Opent in een nieuw venster en het persbericht Opent in een nieuw venster

De concerten beginnen om 20.00 uur en eindigen om 21.00 uur.

Concert 1 wordt aangeboden aan 4D-ARCHITECTEN, eigenaars van het Tabakhuis, Nieuwstraat 9 te Nijkerk, die ons de ruimte voor onze onmisbare luisterplaats beschikbaar stellen!

Concert 5 wordt financieel mogelijk gemaakt door Visser Automotive - Boekdrukker 1 - Nijkerk

Concert 6 wordt financieel mogelijk gemaakt door Vreugdenhil Diary Foods - Nijkerk

Concert 7 wordt financieel mogelijk gemaakt door Meddens & Van Ree Installatietechniek B.V. - Nijkerk

Concert 8 wordt financieel mogelijk gemaakt door Recalux Vastgoed - Nijkerk

Concert 9 wordt aangeboden aan BOUWFONDS PROPERTY DEVELOPMENT (BPD) uit Hoevelaken, voor het bekostigen van het bedrukken van het omslag van dit programmaboekje.

:.  Actueel   .:.  Aanbeveling   .:.  Disclaimer   .:.   Nieuwsbrief   .:

Nijkerkse Klokkenspelvereniging 2008-2017